- Topman Elon Musk van Tesla zei dat hij zich verbaast over de publieke weerstand tegen kernenergie. Hij is zelf een voorstander.
- Musk pleit niet voor nieuwe kerncentrales, maar veilig werkende centrales moeten we niet sluiten, vindt hij.
- Musk wees op Duitslands poging kernenergie in de ban te doen, wat heeft geleid tot meer vervuilende uitstoot van kolencentrales.
CEO Elon Musk van Tesla zei dinsdag dat hij een voorstander is van kernenergie en dat hij “zich verbaast over het publieke sentiment ertegen.”
“Ik zeg niet dat we een heleboel kerncentrales moeten gaan bouwen, maar ik denk niet dat we de veilig werkende centrales moeten sluiten”, zei Musk tijdens de techconferentie Code Conference in Los Angeles.
Musk wees op het streven van Duitsland om zijn kerncentrales te ontmantelen, waardoor het land volgens hem zwaarder moet leunen op kolencentrales. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat Duitse kolencentrales uiteindelijk hebben geleid tot een toename van kooldioxide-uitstoot en meer vervuiling. Dit zou waarschijnlijk 1.100 mensen extra het leven hebben gekost.
“Ik denk niet dat dit de juiste beslissing was”, zei Musk over de aanpak van Duitsland.
Musks opmerkingen waren een reactie op een vraag over de stijgende behoefte aan energie die mogelijk gepaard gaat met de verschuiving naar elektrische voertuigen. Of aan de toegenomen vraag kan worden voldaan, hangt volgens Musk af van grote ontwikkelingen in het opwekken van duurzame energie, voornamelijk wind en zonne-energie.
Nutsbedrijven kunnen niet ongelimiteerd hun productiecapaciteit opvoeren omdat elektriciteitsleidingen maar een beperkte capaciteit hebben om elektriciteit naar huizen en bedrijven te distribueren, voegde hij eraan toe. "Daarom denk ik dat het eigenlijk heel belangrijk is dat een noodzakelijk deel van de oplossing lokale stroomopwekking is", zei hij doelend op Tesla's Solar Roof en accu's.
Klanten hebben echter geklaagd over de dure zonnepanelen en de horror klantenservice, wat suggereert dat Tesla's oplossing voor het energieprobleem nog een lange weg te gaan heeft.
Lees meer over duurzame energie:
- Hypotheek verhogen voor de aanleg van zonnepanelen? Zoveel bespaar je op energiekosten en dit ben je kwijt aan extra maandlasten
- Kolen zijn de fossiele brandstof met de meeste CO2-uitstoot. Hoe moeilijk is het om over te stappen naar duurzamere energiebronnen?
- Nederland zet zwaar in op biomassa, waaronder het bijstoken van houtsnippers in kolencentrales – EU wil de regels aanscherpen